Soorten hoofdpijn

Hoofdpijn is heel persoonlijk

Geen één hoofdpijn is hetzelfde. Ieder lichaam is uniek, waardoor iedereen een eigen variant op hoofdpijn heeft. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn te benoemen die met elkaar kunnen samenhangen. Eén persoon heeft doorgaans meerdere soorten hoofdpijn, zoals migraine en spierspanningshoofdpijn of spierspanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn. Migraine heeft bijvoorbeeld vaak te maken met spierspanningshoofdpijn: spierspanningshoofdpijn kan migraine beïnvloeden en andersom. Dit kan leiden tot een pallet aan hoofdpijnsoorten bij een individu. De combinatie van deze hoofdpijnsoorten is bepalend voor de behandeling. Net als dat geen enkele hoofdpijn gelijk is, heeft iedereen een behandeling op maat nodig om hoofdpijn effectief te bestrijden. Stop de Hoofdpijn maakt inzichtelijk van welke types hoofdpijn sprake is, achterhaalt de factoren die van invloed zijn op de pijn en bestrijdt ze met fysiotherapeutische behandelingen.
soortenhoofdpijn-spierspanning

Spierspanningshoofdpijn

Bij een te hoge spierspanning kunnen er triggerpoints ontstaan in de spieren die spierspanningshoofdpijn geven. Met een EMG-meting brengen wij de spanning in de spieren in kaart; de triggerpoints zijn tijdens het lichamelijk onderzoek goed te voelen.
soortenhoofdpijn-migraine

Migraine

Aanvallen van migraine zijn vervelend en kunnen in de weg staan van je dagelijks functioneren. Door andere soorten hoofdpijn te verminderen, wordt de migraine beïnvloed. Zo kunnen andere hoofdpijnen de migraine niet meer triggeren.
soortenhoofdpijn-cervicogene

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn door bewegingsbeperking in de nek is doorgaans te relateren aan duidelijke nekklachten. De behandeling van deze bewegingsbeperkingen van de nek lost de hoofdpijn op.
soortenhoofdpijn-medicatie

Medicatieafhankelijke hoofdpijn

Overmatig gebruik van medicatie kan hoofdpijn juist veroorzaken in plaats van bestrijden. Met gerichte fysiotherapie kunnen wij de werkelijke oorzaak van de hoofdpijn verlichten.
soortenhoofdpijn-cluster

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn treedt in heftige hoofdpijnaanvallen op. Dit type hoofdpijn is niet te genezen, maar onze ervaring leert ons dat we wel de intensiteit en de frequentie kunnen beïnvloeden.
soortenhoofdpijn-kaakregio

Hoofdpijn vanuit de kaakregio

Wanneer het kaakgewricht en de kaakspieren overbelast zijn, dan kan dit zich uiten in hoofdpijn vanuit de kaakregio. Bewust gebruik van gewrichten en spieren verminderen de klachten.
Ik had al 20 tot 25 jaar last van hoofdpijnklachten. Hierbij moet je denken aan dagelijkse hoofdpijn, die behoorlijke invloed op mijn leven had. Overmatig gebruik van pijnstillers haalde slecht de scherpe randjes van de pijn weg. Behandeling bij de fysio, chiropractor, accupunctuur en andere alternatieven hadden weinig tot geen effect. Tot ik werd door verwezen naar een therapeut van Stop de Hoofdpijn. Door triggerpoint-therapie werd al met een paar behandelingen goede resultaten geboekt. De hoofdpijn reduceerde naar matig tot (bijna) niet en was nooit meer zo heftig. Daarbij is deze pijn goed te onderdrukken met paracetamol. Stress, overbelasting, verkeerde houding; dit doe ik dus zelf. Bepaalde geuren, felle zon en koud; hier kan ik echt niets aan doen. Dit verergert wel de hoofdpijn. Positief is dat het met een paar behandelingen weer verholpen is. Ik prijs me dan ook enorm gelukkig dat ik hier terecht gekomen ben. Het leven zonder zoveel pijn is een stuk leuker!